U riječkoj Galeriji Kortil 30. studenog u 20 sati bit će otvorena izložba pod nazivom “Common Space”, koja će predstaviti radove devetero suvremenih slovenskih umjetnika mlađe generacije. Izložba je ujedno završna u seriji “Ciklus mladih ustvarjalcev 2.0” koja je u sezoni 2014./2015 gostovala u ljubljanskom Centru urbane kulture kino Šiška. Izložba u Rijeci stoga predstavlja suradnju Kina Šiška, i riječkog Centra za transmedijske umjetnosti i kulture EREKT te Galerije Kortil.

“Common Space” u Rijeci će predstaviti Polonu Drobnič, Asianu Jurca Avci, Sai Pan, Martinu Jurak, Emila Kozolea, Jaku Vatoveca, Marušu Meglič, Nejca Franetiča – Desu i Rinu Barbarić. Umjetnici djeluju u različitim medijima, ali sa zajedničkom niti-vodiljom: refleksija “zajedničkog prostora” kojem pripadaju. Mlade kustosice Tia Čiček i Dora Trček postavile su izložbu na način da se njome propituje prostor osobnog iskustva, slobode i autonomije izražavanja, kao i prostor društvenih prisila, nesigurnosti, složenosti i dijaloga s osobnim identitetima.

Devetero autora odlučilo je osobno progovoriti o temi prostora u kojem djeluju (Slovenije) kroz vlastito iskustvo studentske razmijene, života u inozemstvu, rada i djelovanja u domaćim uvjetima produkcije umjetnosti i kulture.

“Common Space”, kao projekt, ima za cilj uspostaviti paralele između produkcija mladih umjetnica/ka iz srodnih prostora i obližnjih urbanih centara suvremene umjetnosti i kulture. Rijeka i Ljubljana prijateljski su gradovi od 1979. godine, a njihovi se mladi kreativci suočavaju sa sličnim financijskim ograničenjima i uvjetima rada. Novopokrenuta suradnja mladih slovenskih i hrvatskih umjetnika omogućit će im veću međunarodnu vidljivost, nov pogled na suvremenu umjetničku produkciju mlađe generacije, te umrežavanje.

Izložba se može pogledati do 5.12., radnim danom od 10.00 do 13.00 i od 17.00 do 20.00 sati, te subotom od 10.00 do 13.00 sati. U sklopu izložbe kreirat će se fanzin koji će biti njen službeni katalog. Ulaz u galeriju je besplatan, a stručna vodstva organiziraju se kroz postav za grupe i pojedince uz prethodnu najavu na mail galerijaKortil@rijeka.hr.

Autor: Korzo.net
Foto: Promo