palach

Klub Palach i Radio Svid teme su koje u posljednje vrijeme najviše muče uglavnom mlađu riječku populaciju. Na tu je temu sinoć Lista za Rijeku održala javnu tribinu nazvanu „Kamo ide riječka urbana scena?” u krugu Kluba umjetnika na Sušaku (K.U.N.S.).

Iako se raspravljalo više od dva sata, to nije bilo dovoljno za dotaknuti sve važne teme. Na okruglom stolu sudjelovao je novinar Svida Marin Tomić, voditelj Palacha Alen Mance, Zoran Stevanović iz Udruge mladih Korak ispred te Damir Čargonja Čarli iz K.U.N.S.-a, a moderator je bio Igor Bajok.

Što se tiče Svida, Tomić je zaključio da iza prodaje i potpunog mijenjanja uređivačke politike stoje vlasnici Radija Trsat, a takvo mišljenje već je neko vrijeme prisutno u riječkim kuloarima. Po toj verziji Radio Trsat se želi progurati na mjesto najjačeg lokalnog radija koji emitira za naš grad karakteristične urbane zvuke poput rocka.

Marin Tomić iznio je u svoje i ime kolega zaposlenika da unatoč ponudi novog vlasnika ne namjeravaju ostati raditi na Svid radiju, već da će pokušati na neke druge načine realizirati svoje dosadašnje projekte.

Događanja oko Palacha također su zauzela značajno mjesto na jučerašnjoj tribini. Postavljeno je pitanje ima li trenutni voditelj Alen Mance legitimitet za daljnje upravljanje klubom. Radi se o tome da je prije otprilike godinu i pol njegov ugostiteljski obrt Booka dobio koncesiju za vođenje Palacha, ali u suradnji s nekoliko udruga građana.

Problem je što je velik dio tih udruga nezadovoljnih načinom na koji se rukovodi poznatim riječkim klubom odustao od suradnje. To su, među ostalima Klub ljubitelja buke, Udruga Trag koja je bila zadužena za vođenje galerije, Udruga Masa kru i Stolnonogometni klub Rijeka.

Mance je, prema pisanju Novog lista, ustvrdio kako značajno veći broj udruga poput Ri-Rocka, Koraka ispred, d.n.k., UMRI, STRIP itd., i dalje dobro surađuje s Palachom te da nema ništa spornoga u njegovu vođenju kluba.

Govorilo se još i o ulozi Savjeta mladih u gradskom rukovodstvu. Kako mladi sudjeluju u političkom životu Rijeke te koji su problemi ove institucije prisutnima je ispričao Zoran Stevanović iz Koraka ispred.

I nakon rasprave naslovno pitanje ostaje, a odgovor treba pričekati. Riječka je urbana kultura vjerojatno dovoljno jaka da je problemi na razini udruga i medija neće uspjeti uništiti, već kako uzrečica kaže – ojačati.

Sukob Mance-Brajčić

Osim same rasprave na sinoć održanoj tribini, valja spomenuti i sukob Alena Mancea i novinara Novog lista Srđana Brajčića. Izjave sudionika verbalnog, a umalo i fizičkog incidenta nažalost nismo dobili – Mance nije želio komentirati događaj, a do Brajčića nismo uspjeli doći.

B. K.