Mladi Riječani i Riječanke, okupljeni oko inicijative mladih po-RI-lookdigitaledition, osmislili su i izradili mobilnu aplikaciju Rijeka – vodič za mlade. Aplikacija, koja se može – besplatno – skinuti za Android i Windows platforme, može se koristiti na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku.

Aplikacija je nastala kroz inicijativu mladih po-RI-lookdigitaledition, kao digitalni nastavak prvotne inicijative mladih Centra tehničke kulture Rijeka po-RI-look. U po-RI-looku su mladi kroz 12 različitih aktivnosti istraživali povijest, kulturu i baštinu grada Rijeke. Zatim su mladi okupljeni oko projekt zaključili da su sakupili mnogo materijala o samom gradu te da ih mogu iskoristiti pri izradi mobilne aplikacije koja će služiti kao virtualni vodič za mlade po Rijeci.

Potom su napisali projekt i prijavili se na natječaj za inicijative mladih programa Mladi na djelu, za čiju je provedbu u Republici Hrvatskoj zadužena Agencija za mobilnost i programe Europske unije. Nakon što je projekt odobren, okupljeni oko inicijative bacili su se na posao i nekoliko mjeseci kasnije zajedničkim radom u javnost plasirali mobilnu aplikaciju Rijeka – vodič za mlade.

Korisnik aplikacije Rijeka – vodič za mlade može razgledavati Rijeku kroz sedam đireva (šetnji koje korisnika aplikacije vode uz Rječinu, po Trsatu, od centra do Torpeda,…), saznati zanimljive riječke priče i kratki povijesni pregled, upoznati se s riječkom industrijskom baštinom i znamenitostima, ali i informirati se o mjestima za izlaske, studentskom životu, muzejima, kulturnim ustanovama, parkovima, plažama, smještaju, transportu…

Na aplikaciji je radilo tridesetak mladih koji žive u Rijeci. Radi se o osobama različitih dobnih skupina – učenicima, studentima, zaposlenima i nezaposlenima. U sljedećim tjednima, članovi inicijative mladih promovirat će aplikaciju u centru grada i na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, a svi koji će ih sresti dobit će simbolične poklone.

K. / foto: Screenshot