U studenom će se u Astronomskom centru Rijeka početi prikazivati novi film na repertoaru, “Povratak na Mjesec: zauvijek”. Na programu će biti srijedom u 18 sati, četvrtkom u 19,30 sati, petkom u 20,30 sati i subotom u 19,30 sati.

Film prati odvijanje natjecanja Google Lunar XPrize, natjecanje koje je organizirao Google kako bi se do kraja 2015. godine poslalo letjelicu na Mjesec. Osim o timovima mladih znanstvenika koji su se prijavili na 30 milijuna dolara vrijedno natjecanje kako bi pokušali spustiti svoje letjelice na površinu Zemljinog prirodnog satelita, gledatelji će se prisjetiti posljednje misije Apolla, Apolla 17, upoznati se sa zahtjevnošću spuštanja na Mjesec kao i njegovim resursima koji bi se mogli iskoristiti za trajno naseljavanje Mjeseca.

Film trajanja 23 minute kreiran je od NSC Creativea kako bi promovirao Google Lunar XPrize. Sama ideja o takvom natjecanju krenula je od činjenice da su za veliki pothvat kao što je spuštanje na Mjesec potrebna značajna financijska sredstva, a povijest je pokazala da vlade zemalja nisu efikasno utrošile sredstva na istraživanje Svemira. Velika tvrtka kao što je Google osigurala je fond od 30 milijuna dolara za privatnu tvrtku koja uspije: izraditi letjelicu koja će sigurno sletjeti na površinu Mjeseca, putovati 500 metara iznad, ispod ili po Mjesečevoj površini, i poslati 2 signala s Mjeseca (”Mooncast”) natrag na Zemlju.

Sinkronizaciju za film napravio je Tonski studio Maraton, prijevod je pripremila Kristina Rebić, a tekst je čitao poznati stand up komičar Ivan Šarić.

Program u planetariju Centra, kao i dosadašnjih mjeseci, prilagođen je svim dobnim uzrastima; tako je program utorkom prilagođen djeci vrtićke dobi i djeci nižih razreda osnovne škole dok je srijedom program prilagođeni djeci viših razreda osnovne škole. Program za odrasle na programu je od četvrtka do subote.

K.