Bioreaktor županijskog Centra za gospodarenje otpadom Marišćina nije sukladan EU direktivama o smanjenju količine biorazgradivog otpada na odlagalištima, budući da u novom prostornom planu Primorsko-goranske županije nisu definirane lokacije za kompostane. Tako je Europska komisija odgovorila na upit udruge Krizni eko-stožer Marišćina, izvijestili su članovi udruge na današnjoj konferenciji za tisak.
Stoga Eko-stožer od županije Primorsko-goranske i Grada Rijeke traži objašnjenje načina rješavanja problema odvajanja i zbrinjavanja biorazgradivog otpada.
Eko-stožer je kod Europske komisije provjerio tvrdnju direktora riječke tvrtke Ekoplus da se u budućem Centru za gospodarenje otpadom na Marišćini radi o učinkovitoj tehnologiji koja može ispuniti visoke zahtjeve europske direktive o odlagalištima u kojima se količina organskog otpada reducira za najmanje 65 posto. Krajem travnja odgovoreno im je da se bioreaktorsko odlagalište, kakvo je planirano na Marišćini, ne smatra načinom smanjenja bio-otpada na odlagalištima, rekao je predsjednik Kriznog eko-stožera Josip Katalinić, te ustvrdio da ćemo, budemo li bio-otpad vozili na Marišćinu, kršiti direktive EU i morati za to platiti penale.

Na upit Kriznog eko-stožera kojim se traži zajednički sastanak s Ekoplusom, predsjednik Uprave Dušan Šćulac kazao je kako niti jedna od po pitanju Marišćine nadležnih institucija (Ekoplus, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost) nije zaprimila službeni dokument ureda Europske komisije koji bi potvrdio upozorenja Eko-stožera, pa “prema tome teško da možemo govoriti o bilo kakvom službenom dokumentu”, kazao je.

Izvor: Radio Rijeka